Wat is een fructose-intolerantie
18 oktober 2021Pepermuntolie – hoe effectief is het?
20 januari 2022In het nieuws
Snel in de auto je smoothie opdrinken omdat je tot het laatst mogelijke moment je wekker hebt gesnoozed, tijdens het werk achter je bureau je lunch eten omdat er geen tijd meer was tussen de afspraken in, ‘s avonds voor de televisie je warme maaltijd eten omdat je het nieuws niet wilt missen en zo meteen gaat sporten. We herkennen het vast allemaal wel z’n moment waarbij dit voort komt, maar voor genoeg mensen is dit dagelijks. Het snelle en drukke leven van tegenwoordig is niet altijd even goed voor de tijd die je neemt voor je voeding en het eetmoment. Maar maakt dit eigenlijk uit? [1]
Onderzoeken
Verschillende onderzoeken proberen de mechaniek van eten en verzadiging te achterhalen. Meerdere factoren spelen een rol; structuur, lichaamsgewicht, omgeving, bereidingswijze, fysiologie, etc. Het is niet gemakkelijk om goed te kunnen achterhalen of de kauwtechniek of langzaam eten zorgt voor afvallen of meer verzadiging. De verwachting is dat dit het wel doet. Maar grotere onderzoeken zijn nodig met grote onderzoeksgroepen en langereperiode worden gevolgd om duidelijkheid te krijgen.
Verzadiging
Kauwen an sich lijkt niet de verzadiging te verhogen, een volle maag wel. Het duurt ongeveer 15-20 minuten voordat je verzadigd raakt, de registratie in de hersenen dat de maag vol raakt heeft tijd nodig. Als je dus langzamer eet, door middel van goed te kauwen en rustig te eten dan zul je minder snel extra opscheppen of overeten. Daarnaast is goed kauwen op eten belangrijk voor de spijsvertering [2,4].
Andere landen
We zien uit onderzoek wel dat in landen en culturen waarbij de maaltijd een belangrijke rol speelt, er meer tijd wordt gemaakt om het eten te bereiden, eten en van te genieten. Nederlanders spenderen aardig wat tijd aan eten, terwijl Amerikanen bijna 50% minder tijd besteden aan bereiden van hun voeding. Landen zoals Italië, Frankrijk, Griekenland en Spanje spenderen 13% meer tijd dan Nederlanders hieraan [3].
Conclusie
Hoewel er nog weinig ‘goed’ onderzoek gedaan is naar de relatie van de snelheid van eten, de tijdnemen voor een pauze en goed kauwen, zien we en merken we zelf ook dat het beter is als je de tijd neemt en meer geniet van het eetmoment. Enkele studies bevestigen wel de mechaniek met kauwen en langzamer eten met meer verzadiging waardoor je minder snel een grotere porties kunt eten. Ook zien we een relatie tot het genieten van eten en de levensverwachting, omdat dit vaak een gezamenlijk moment is en wanneer er met aandacht wordt gekookt er ook vaak een voedzamere maaltijd wordt geserveerd.
Wij denken dat het van fundamenteel belang is voor een gezond lichaam en geest en voor een langdurig en duurzaam leven. Geniet van elke hap met aandacht!
Bron