Voedingsadvies

Diëtistenpraktijk Nijmegen bestaat uit twee diëtisten met kennis van zaken!

Wat doen wij?

Wij behandelen een breed scala aan ziektebeelden en dus niet alleen overgewicht. Denk hierbij ook aan diabetes, coeliakie, lactose-intolerantie, prikkelbaar darm syndroom, ondergewicht, jicht, COPD, slaapapneu, hart- en vaatziekten, hoog cholesterol, maag- darm- en leverklachten en neurologische aandoeningen.

Wetenschappelijk

Een gezond dieet moet voldoen aan verschillende eisen, waaronder goedkeuring vanuit de wetenschap. Wij werken actief met de laatste literatuur en zorgen ook dat deze kennis wordt vertaald in de behandeling van u.

Onderzoek

Wat doen wij?

Wij behandelen een breed scala aan ziektebeelden en dus niet alleen overgewicht. Denk hierbij ook aan diabetes, coeliakie, lactose-intolerantie, ondergewicht, jicht, COPD, slaapapneu, hart- en vaatziekten, hoog cholesterol, maag- darm- en leverklachten en neurologische aandoeningen.

Wetenschappelijk

Een gezond dieet moet voldoen aan verschillende eisen, waaronder goedkeuring vanuit de wetenschap. Wij werken actief met de laatste literatuur en zorgen ook dat deze kennis wordt vertaald in de behandeling van u.


Koolhydraatarm of ketogeen voedingsadvies bij...

Diabetes type 2

Veel diabeten worden zwaarder door het gebruik van insuline. Dit is een vetopslaand hormoon wat in eigen lichaam wordt gemaakt maar ook als medicatie kan worden gespoten. Afhankelijk van uw type (type 1 of 2 diabetes), uw voedingspatroon en uw medicatie kunnen wij een passend advies maken. Bij type 2 diabeten zien we veel gewichtstoename terwijl patiënten vet-armer gaan eten. Veel hebben last van insulineresistentie waardoor ze suikers sneller omzetten in lichaamsvet en hierdoor zwaarder worden. Het lichaam heeft hierdoor meer insuline nodig om de hoeveelheden suiker weg te spuiten en dit zorgt vaak voor een vicieuze cirkel. Wij doorbreken dit met het koolhydraatarm of ketogeen dieet.

Hoog cholesterol

Lang is er gedacht dat voedingsvetten altijd een verhoging gaven van het cholesterol en ook eieren zouden hier een negatieve rol in spelen. Waar teveel verzadigd vet dit nog wel kan doen in combinatie met teveel calorieën in de voeding, laat de wetenschap zien dat een hoge inname van snelle koolhydraten en suikers meer risico's geeft op een verhoogd cholesterol gehalte. Bij cliënten die wij behandelen met een koolhydraatarm dieet zien wij het cholesterol dalen, puur door suikers uit de voeding te minderen. Om dit te mogen uitvoeren hebben wij eigen wetenschappelijk onderzoek gedaan, wat duidelijk de link tussen voedingsinname en het cholesterol laat zien. Triglyceriden (vetdeeltjes in het bloed) hebben ook een directe link met de suikerinname.

Overgewicht

Bij gewichtstoename is er sprake van een scheve verhouding in de energiebalans. Dit kan omdat er onbedoeld teveel wordt gegeten, maar ook omdat de voedingsmiddelen die worden gegeten niet effectief worden gebruikt als energie in het lichaam. Het is afhankelijk van uw huidige eetpatroon en hoe uw lichaam in elkaar zit. Wij kunnen u hierbij helpen om dit te verminderen door middel van het koolhydraatarm dieet. Een vermindering van gewicht bij overgewicht gaat bijna altijd gepaard met een verbetering van de gezondheid. Apneu is hiervan een goed voorbeeld, hierbij wordt de luchtweg tijdelijk geblokkeerd dat heet het Obstructief Slaap Apneu Syndroom(OSAS). Door gewichtsafname is er minder druk en neemt de apneu af.

Verhoogd visceraal vet

Visceraal vet (buikvet) is het vet dat zich om de organen bevindt. Wanneer deze verhoogd is zorgt dit voor verschillende verstoringen in het lichaam, zoals de stofwisseling en hormoonhuishouding. Dit komt omdat buikvet adipocytokines afstoot en wanneer deze hoger zijn dan normaal zorgt dit voor ontstekingen. Uit eindelijk heeft dit een relatie met het metabool syndroom en de insuline huishouding, wat tot insuline resistentie leidt (diabetes type 2). Met behulp van het koolhydraatarm dieet doorbreken wij de insuline productie en zorgen ervoor dat het lichaam vet gebruikt als energiebron, wat uiteindelijk leidt tot een lagere bloedsuikerspiegel en betere hormoonspiegel. Met behulp van onze BIA (bio-impedance weegschaal) kunnen wij het visceraal vet analyseren.

Koolhydraatarm of ketogeen voedingsadvies bij

Diabetes type 2

Afhankelijk van uw type (type 1 of 2 diabetes), uw voedingspatroon en uw medicatie kunnen wij een passend advies maken. Bij type 2 diabeten is er spraken van insulineresistentie waardoor suikers niet goed worden opgenomen en sneller omgezet worden in lichaamsvet. Met een koolhydraatarm of ketogeen dieet doorbreken wij deze vicieuze cirkel.

Hoog cholesterol

Lang is er gedacht dat voedingsvetten altijd een verhoging gaven van het cholesterol en ook eieren zouden hier een negatieve rol in spelen. Bij cliënten die wij behandelen met een koolhydraatarm dieet zien wij bij bijna allemaal het cholesterol dalen, puur door suikers uit de voeding te minderen.

Overgewicht

Bij gewichtstoename is er sprake van een scheve verhouding in de energiebalans. Dit kan omdat er onbedoeld teveel wordt gegeten, maar ook omdat de voedingsmiddelen die worden gegeten niet effectief worden gebruikt als energie in het lichaam. Een vermindering van gewicht bij overgewicht gaat bijna altijd gepaard met een verbetering van de gezondheid, zoals slaapapneu.

Verhoogd visceraal vet

Visceraal vet (buikvet) is het vet dat zich om de organen bevindt. Wanneer deze verhoogd is zorgt dit voor verschillende verstoringen in het lichaam, zoals de stofwisseling en hormoonhuishouding. Uit eindelijk heeft dit een relatie met het metabool syndroom en insuline resistentie (diabetes type 2). Met behulp van het koolhydraatarm dieet doorbreken wij de insuline productie, met behulp van onze BIA (bio-impedance weegschaal) kunnen wij het visceraal vet analyseren.


Waarom worden suikers makkelijk
omgezet in lichaamsvetAdvies bij prikkelbaar darm syndroom (PDS)....

FODMaP

Het FODMaP-beperkt dieet (Fermenteerbare Oligosacchariden Dissacchariden Monosacchariden and Polyolen) is een therapie die wordt gebruikt bij klachten als gevolg van prikkelbaar darm syndroom met klachten zoals opgeblazen gevoel, buikpijn en verstoorde stoelgang obstipatie en/of diarree. Het FODMaP dieet werkt het effectiefst wanneer het streng wordt gevolgd. Als u klachtenvrij bent voegen wij in samenspraak met u producten toe, om te kijken van welke producten u wel of geen klachten krijgt. Is er een verwijzing voor het het FODMaP dieet vanuit een arts of specialist dan gaan wij ervoor zorgen dat u dit dieet op een prettige manier kan toepassen.

Koolhydraatarm

Een koolhydraatbeperking kan ook worden ingezet bij prikkelbaar darm syndroom (PDS). Dit is niet hetzelfde als een laag-gluten of glutenvrij dieet. Bij het beperken van de koolhydraten worden er veel van de suikers die in het FODMaP-beperkt dieet zitten en producten zoals granen, melk en vruchtsoorten vermeden of drastisch verminderd, waarbij vaak voedsel overgevoeligheid heerst. Dit kan de klachten al voldoende doen verminderen en de ontlasting verbeteren.

Eliminatiedieet

Het elimineren van enkele voedingsproducten kan in meeste gevallen goed resultaat opleveren om de klachten van PDS te stoppen. Maar in sommige gevallen is er geen resultaat en is een strenger dieet nodig, namelijk het eliminatie dieet. Het eliminatie dieet is onder goede begeleiding zeer effectief en sluit alle mogelijke voedingsprikkels uit in het lichaam. Hierna kan er worden gekeken welke voedingsmiddel, -product of -stof zorgt voor de klachten. Omdat er grote kans is op voedingstekorten is begeleiding van een diëtist noodzaak.

Probiotica

Bij prikkelbaar darm syndroom kan probiotica ook een uitkomst bieden. Het darmbioom (darmbacteriën) is essentieel voor een goede vertering en opname van onze voeding, als deze is verstoord kan er een verminderde opname van voeding zijn, wat tekorten kan geven. Ook kunnen er klachten optreden zoals diarree, obstipatie of gasvorming. Door middel van probiotica kan de balans worden hersteld en kunnen voedingsstoffen weer beter worden opgenomen. Een graadmeter voor herstel is de kwaliteit van de ontlasting en vermindering van klachten. Wij adviseren en verkopen speciaal ontwikkelde probiotica van Winclove Probiotics.

Advies bij prikkelbaar darm syndroom (PDS)

FODMaP

Het FODMaP-beperkt dieet (Fermenteerbare Oligosacchariden Dissacchariden Monosacchariden and Polyolen) is een therapie die wordt gebruikt bij klachten als gevolg van prikkelbaar darm syndroom met klachten zoals opgeblazen gevoel, buikpijn en verstoorde stoelgang obstipatie en/of diarree. Het FODMaP dieet werkt het effectiefst wanneer het streng wordt gevolgd. Als u klachtenvrij bent voegen wij in samenspraak met u producten toe, om te kijken van welke producten u wel of geen klachten krijgt.

Koolhydraatarm

Een koolhydraatbeperking kan ook worden ingezet bij prikkelbaar darm syndroom (PDS). Dit is niet hetzelfde als een laag-gluten of glutenvrij dieet. Bij het beperken van de koolhydraten worden er veel van de suikers die in het FODMaP-beperkt dieet zitten en producten zoals granen, melk en vruchtsoorten vermeden of drastisch verminderd, waarbij vaak voedsel overgevoeligheid heerst. Dit kan de klachten al voldoende doen verminderen en de ontlasting verbeteren.

Eliminatiedieet

Het elimineren van enkele voedingsproducten kan in meeste gevallen goed resultaat opleveren om de klachten van PDS te stoppen. Maar in sommige gevallen is er geen resultaat en is een strenger dieet nodig, namelijk het eliminatie dieet. Het eliminatie dieet is onder goede begeleiding zeer effectief en sluit alle mogelijke voedingsprikkels uit in het lichaam. Hierna kan er worden gekeken welke voedingsmiddel, -product of -stof zorgt voor de klachten. Omdat er grote kans is op voedingstekorten is begeleiding met van ons als diëtist een noodzaak.

Probiotica

Bij prikkelbaar darm syndroom kan probiotica ook een uitkomst bieden. Het darmbioom (darmbacteriën) is essentieel voor een goede vertering en opname van onze voeding. Als deze is verstoord, kunnen er klachten optreden zoals diarree, obstipatie of gasvorming. Door middel van probiotica kan het darmbioom worden hersteld en de klachten verminderen. Een belangrijke graadmeter voor herstel is de kwaliteit van de ontlasting. Wij adviseren en verkopen speciaal ontwikkelde probiotica van Winclove Probiotics.


Voedselintoleratie


Voedselintolerantie oftewel voedselovergevoeligheid krijgt steeds meer aandacht in de wetenschap en onze maatschappij. Waarbij het eerst als mogelijk placebo werd gezien, zien wij nu steeds meer een scheidingslijn tussen voedselallergie en voedselintolerantie.
Bij een voedselallergie wordt er een allergische reactie veroorzaakt waardoor er antistoffen (IgE's) worden aangemaakt door het lichaam. Deze zijn te meten in het bloed. Bij voedselintolerantie zijn deze niet aanwezig, terwijl er wel klachten zijn. Aangezien deze klachten niet overeen komen met de bloeduitslagen, kan dit ervoor zorgen dat de diagnose vaak niet wordt gesteld. Door bepaalde diëten te volgen, kunnen de klachten worden verminderd of zelfs helemaal weg gaan.

FODMaP intolerantie fructanen en galactanen

Ook wel Fructo-oligosaccharides (FOS) en Galactooligosaccharides (GOS) genoemd, worden niet verteerd door het menselijk lichaam, maar door de bacteriën in de dikke darm. Vandaar dat ze ook als prebiotica worden ingezet. Echter wanneer deze niet goed worden opgenomen en verteerd kunnen deze grote hoeveelheid gas vormen in de dikke darm. Voornamelijk na een darminfectie of antibiotica kunnen deze klachten ontstaan. Klachten zijn opgeblazen gevoel, winderigheid, veranderingen in de consistentie van de stoelgang (diarree, obstipatie of beide). Personen die intolerant zijn voor FOS zijn ook vaak intolerant voor fructose.

FODMaP intolerantie lactose en zoetstoffen

Lactose is een suiker dat voorkomt in zuivelproducten, zoals melk, roomboter en yoghurt. Maar (bijna) niet in kaas, omdat deze al door de goede bacteriën in de kaas zijn omgezet en opgegeten. Niet iedereen kan deze suiker goed afbreken en zorgen voor klachten (krampen, diarree). Hierin speelt genetica een grote rol, Afrikanen en Aziaten kunnen zeer slecht lactose verdragen.
Polyolen zijn zoetstoffen die minder goed of bijna niet worden opgenomen door het lichaam. Wanneer deze in grote hoeveelheid in de dikke darm terecht komen, kunnen klachten ontstaan net zoals bij prikkelbare darm syndroom.

Histamine & biogene aminen

Histamine intolerantie kan op verschillende manieren ontstaan: overproductie van het lichaam, hoge inname in de voeding of verzwakt enzymmatige afbraak van histamine. Gefermenteerde producten die veel histamine en biogene aminen (tyramine, putrescine, spermine, spermidine en cadaverine) bevatten zijn: oude/Parmezaanse kaas, wijn, gedroogde worst, sojasaus, miso, chocolade en gist. De klachten en intensiteit varieert per persoon, meest voorkomende klachten zijn: (migraineachtige) hoofdpijn, diarree, eczeem, netelroos, geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig en jeuk.

Fruit & allergie kruis-reacties

Kruisreacties of kruisallergie is een reactie van het lichaam met antistoffen (IgE) op moleculen met dezelfde structuur. De meest bekende vorm is pollen (stuifmeel) en vers fruit. 70% van personen met een voedselallergie hebben ook ander allergieën, zoals kruisreacties. Hooikoorts of latex allergie zijn een goed voorbeeld. Klachten zijn vergelijkbaar met het prikkelbare darm syndroom en allergische huid/mond reacties. Door te achterhalen welke vorm van kruisreactie een allergische reactie oplevert, kunnen klachten worden verminderd.


Voedselintoleratie


Voedselintolerantie oftewel voedselovergevoeligheid krijgt steeds meer aandacht in de wetenschap en onze maatschappij. Waarbij het eerst als mogelijk placebo werd gezien, zien wij nu steeds meer een scheidingslijn tussen voedselallergie en voedselintolerantie.
Bij een voedselallergie wordt er een allergische reactie veroorzaakt waardoor er antistoffen (IgE's) worden aangemaakt door het lichaam. Deze zijn te meten in het bloed. Bij voedselintolerantie zijn deze niet aanwezig, terwijl er wel klachten zijn. Aangezien deze klachten niet overeen komen met de bloeduitslagen, kan dit ervoor zorgen dat de diagnose vaak niet wordt gesteld. Door bepaalde diëten te volgen, kunnen de klachten worden verminderd of zelfs helemaal weg gaan.

FODMaP intolerantie fructanen en galactanen

Ook wel Fructo-oligosaccharides (FOS) en Galactooligosaccharides (GOS) genoemd, worden niet verteerd door het menselijk lichaam, maar door de bacteriën in de dikke darm. Vandaar dat ze ook als prebiotica worden ingezet. Echter wanneer deze niet goed worden opgenomen en verteerd kunnen deze grote hoeveelheid gas vormen in de dikke darm. Voornamelijk na een darminfectie of antibiotica kunnen deze klachten ontstaan. Klachten zijn opgeblazen gevoel, winderigheid, veranderingen in de consistentie van de stoelgang (diarree, obstipatie of beide). Personen die intolerant zijn voor FOS zijn ook vaak intolerant voor fructose.

FODMaP intolerantie lactose en zoetstoffen

Lactose is een suiker dat voorkomt in zuivelproducten, zoals melk, roomboter en yoghurt. Maar (bijna) niet in kaas, omdat deze al door de goede bacteriën in de kaas zijn omgezet en opgegeten. Niet iedereen kan deze suiker goed afbreken en zorgen voor klachten (krampen, diarree). Hierin speelt genetica een grote rol, Afrikanen en Aziaten kunnen zeer slecht lactose verdragen.
Polyolen zijn zoetstoffen die minder goed of bijna niet worden opgenomen door het lichaam. Wanneer deze in grote hoeveelheid in de dikke darm terecht komen, kunnen klachten ontstaan net zoals bij prikkelbare darm syndroom.

Histamine & biogene aminen

Histamine intolerantie kan op verschillende manieren ontstaan: overproductie van het lichaam, hoge inname in de voeding of verzwakt enzymmatige afbraak van histamine. Gefermenteerde producten die veel histamine en biogene aminen (tyramine, putrescine, spermine, spermidine en cadaverine) bevatten zijn: oude/Parmezaanse kaas, wijn, gedroogde worst, sojasaus, miso, chocolade en gist. De klachten en intensiteit varieert per persoon, meest voorkomende klachten zijn: (migraineachtige) hoofdpijn, diarree, eczeem, netelroos, geïrriteerde waterige rode ogen, kortademig en jeuk.

Fruit & allergie kruis-reacties

Kruisreacties of kruisallergie is een reactie van het lichaam met antistoffen (IgE) op moleculen met dezelfde structuur. De meest bekende vorm is pollen (stuifmeel) en vers fruit. 70% van personen met een voedselallergie hebben ook ander allergieën, zoals kruisreacties. Hooikoorts of latex allergie zijn een goed voorbeeld. Klachten zijn vergelijkbaar met het prikkelbare darm syndroom en allergische huid/mond reacties. Door te achterhalen welke vorm van kruisreactie een allergische reactie oplevert, kunnen klachten worden verminderd.

Veel diëten beloven veel gewichtsverlies in korte tijd wat vaak resulteert in eentonige voeding die niet lang vol te houden is.

Call Now ButtonNeem contact op