Koolhydraatarme leefstijl

Koolhydraatarm of ketogeen voedingsadvies bij...

Diabetes type 2

Veel diabeten worden zwaarder door het gebruik van insuline. Dit is een vetopslaand hormoon wat in eigen lichaam wordt gemaakt maar ook als medicatie kan worden gespoten. Afhankelijk van uw type (type 1 of 2 diabetes), uw voedingspatroon en uw medicatie kunnen wij een passend advies maken. Bij type 2 diabeten zien we veel gewichtstoename terwijl patiënten vet-armer gaan eten. Veel hebben last van insulineresistentie waardoor ze suikers sneller omzetten in lichaamsvet en hierdoor zwaarder worden. Het lichaam heeft hierdoor meer insuline nodig om de hoeveelheden suiker weg te spuiten en dit zorgt vaak voor een vicieuze cirkel. Wij doorbreken dit met het koolhydraatarm of ketogeen dieet.

Hoog cholesterol

Lang is er gedacht dat voedingsvetten altijd een verhoging gaven van het cholesterol en ook eieren zouden hier een negatieve rol in spelen. Waar teveel verzadigd vet dit nog wel kan doen in combinatie met teveel calorieën in de voeding, laat de wetenschap zien dat een hoge inname van snelle koolhydraten en suikers meer risico's geeft op een verhoogd cholesterol gehalte. Bij cliënten die wij behandelen met een koolhydraatarm dieet zien wij het cholesterol dalen, puur door suikers uit de voeding te minderen. Om dit te mogen uitvoeren hebben wij eigen wetenschappelijk onderzoek gedaan, wat duidelijk de link tussen voedingsinname en het cholesterol laat zien. Triglyceriden (vetdeeltjes in het bloed) hebben ook een directe link met de suikerinname.

Overgewicht

Bij gewichtstoename is er sprake van een scheve verhouding in de energiebalans. Dit kan omdat er onbedoeld teveel wordt gegeten, maar ook omdat de voedingsmiddelen die worden gegeten niet effectief worden gebruikt als energie in het lichaam. Het is afhankelijk van uw huidige eetpatroon en hoe uw lichaam in elkaar zit. Wij kunnen u hierbij helpen om dit te verminderen door middel van het koolhydraatarm dieet. Een vermindering van gewicht bij overgewicht gaat bijna altijd gepaard met een verbetering van de gezondheid. Apneu is hiervan een goed voorbeeld, hierbij wordt de luchtweg tijdelijk geblokkeerd dat heet het Obstructief Slaap Apneu Syndroom(OSAS). Door gewichtsafname is er minder druk en neemt de apneu af.

Verhoogd visceraal vet

Visceraal vet (buikvet) is het vet dat zich om de organen bevindt. Wanneer deze verhoogd is zorgt dit voor verschillende verstoringen in het lichaam, zoals de stofwisseling en hormoonhuishouding. Dit komt omdat buikvet adipocytokines afstoot en wanneer deze hoger zijn dan normaal zorgt dit voor ontstekingen. Uit eindelijk heeft dit een relatie met het metabool syndroom en de insuline huishouding, wat tot insuline resistentie leidt (diabetes type 2). Met behulp van het koolhydraatarm dieet doorbreken wij de insuline productie en zorgen ervoor dat het lichaam vet gebruikt als energiebron, wat uiteindelijk leidt tot een lagere bloedsuikerspiegel en betere hormoonspiegel. Met behulp van onze BIA (bio-impedance weegschaal) kunnen wij het visceraal vet analyseren.

Koolhydraatarm of ketogeen voedingsadvies bij

Diabetes type 2

Afhankelijk van uw type (type 1 of 2 diabetes), uw voedingspatroon en uw medicatie kunnen wij een passend advies maken. Bij type 2 diabeten is er spraken van insulineresistentie waardoor suikers niet goed worden opgenomen en sneller omgezet worden in lichaamsvet. Met een koolhydraatarm of ketogeen dieet doorbreken wij deze vicieuze cirkel.

Hoog cholesterol

Lang is er gedacht dat voedingsvetten altijd een verhoging gaven van het cholesterol en ook eieren zouden hier een negatieve rol in spelen. Bij cliënten die wij behandelen met een koolhydraatarm dieet zien wij bij bijna allemaal het cholesterol dalen, puur door suikers uit de voeding te minderen.

Visceraal vet

Visceraal vet (buikvet) is het vet dat zich om de organen bevindt. Wanneer deze verhoogd is zorgt dit voor verschillende verstoringen in het lichaam, zoals de stofwisseling en hormoonhuishouding. Dit komt omdat buikvet adipocytokines afstoot en wanneer deze hoger zijn dan normaal zorgt dit voor ontstekingen, wat leidt tot diabetes type 2.

Overgewicht

Bij gewichtstoename is er sprake van een scheve verhouding in de energiebalans. Dit kan omdat er onbedoeld teveel wordt gegeten, maar ook omdat de voedingsmiddelen die worden gegeten niet effectief worden gebruikt als energie in het lichaam. Een vermindering van gewicht bij overgewicht gaat bijna altijd gepaard met een verbetering van de gezondheid, zoals slaapapneu.


Waarom worden suikers makkelijk
omgezet in lichaamsvet
Waarom suikers makkelijk worden omgezet in lichaamsvetIntermittent-fasting

Deze methodiek van vasten is een methode waarbij een bepaalde (korte) periode niet wordt gegeten. Er zijn verschillende vormen van vasten, de meeste bekende methodes zijn het 16:8 en 5:2. Dokters van Morgen heeft een aflevering gemaakt over de effecten van vasten, zie hier een fragment.

Wat is de relatie intermittent-vasten en ketogeendieet?

De verschuiving van het verbranden van koolhydraten naar ketonen die optreedt bij een ketogeendieet bootst na wat zich in een nuchtere toestand voorkomt en dit verhoogt de autofagie. Autofagie is het hergebruiken van afgebroken delen in de cellen wat bij vasten een belangrijk onderdeel is van herstel en "reinigen van het lichaam".

Bij een ketogeendieet is het lichaam continu in de vetverbranding en zien we vergelijkbare beïnvloeding van de hormonen zoals toename van humaan groeihormoon. Door het lichaam ketonen te laten verbranden schakelt het lichaam over op vetverbranding als primaire brandstof. Dit kan toenemen tot 70-80% i.p.v. de gebruikelijke 20-30% bij een normale situatie.

Als er daarnaast ook nog intermittent-vasten wordt toegepast, dus een bepaalde periode niet wordt gegeten, bijvoorbeeld na de avondmaaltijd en ontbijt. Zorgt dit voor een langdurige periode van primair vetverbranding. Bij 16:8 vasten methode duurt het altijd nog een aantal uur voordat het lichaam overschakelt op die vetverbranding doordat het lichaam een voorraad aan suikers (glycogeen) heeft opgeslagen. Wij gebruiken dan ook het meeste 12:12 methode waarbij er na het avondeten niet meer gegeten wordt.

Veel diëten beloven veel gewichtsverlies in korte tijd wat vaak resulteert in eentonige voeding die niet lang vol te houden is.

Call Now ButtonNeem contact op