Koolhydraatarme leefstijl

Koolhydraatarm of ketogeen voedingsadvies bij...

Diabetes type 2

Veel diabeten worden zwaarder door het gebruik van insuline. Dit is een vetopslaand hormoon wat in eigen lichaam wordt gemaakt maar ook als medicatie kan worden gespoten. Afhankelijk van uw type (type 1 of 2 diabetes), uw voedingspatroon en uw medicatie kunnen wij een passend advies maken. Bij type 2 diabeten zien we veel gewichtstoename terwijl patiënten vet-armer gaan eten. Veel hebben last van insulineresistentie waardoor ze suikers sneller omzetten in lichaamsvet en hierdoor zwaarder worden. Het lichaam heeft hierdoor meer insuline nodig om de hoeveelheden suiker weg te spuiten en dit zorgt vaak voor een vicieuze cirkel. Wij doorbreken dit met het koolhydraatarm of ketogeen dieet.

Hoog cholesterol

Lang is er gedacht dat voedingsvetten altijd een verhoging gaven van het cholesterol en ook eieren zouden hier een negatieve rol in spelen. Waar teveel verzadigd vet dit nog wel kan doen in combinatie met teveel calorieën in de voeding, laat de wetenschap zien dat een hoge inname van snelle koolhydraten en suikers meer risico's geeft op een verhoogd cholesterol gehalte. Bij cliënten die wij behandelen met een koolhydraatarm dieet zien wij het cholesterol dalen, puur door suikers uit de voeding te minderen. Om dit te mogen uitvoeren hebben wij eigen wetenschappelijk onderzoek gedaan, wat duidelijk de link tussen voedingsinname en het cholesterol laat zien. Triglyceriden (vetdeeltjes in het bloed) hebben ook een directe link met de suikerinname.

Overgewicht

Bij gewichtstoename is er sprake van een scheve verhouding in de energiebalans. Dit kan omdat er onbedoeld teveel wordt gegeten, maar ook omdat de voedingsmiddelen die worden gegeten niet effectief worden gebruikt als energie in het lichaam. Het is afhankelijk van uw huidige eetpatroon en hoe uw lichaam in elkaar zit. Wij kunnen u hierbij helpen om dit te verminderen door middel van het koolhydraatarm dieet. Een vermindering van gewicht bij overgewicht gaat bijna altijd gepaard met een verbetering van de gezondheid. Apneu is hiervan een goed voorbeeld, hierbij wordt de luchtweg tijdelijk geblokkeerd dat heet het Obstructief Slaap Apneu Syndroom(OSAS). Door gewichtsafname is er minder druk en neemt de apneu af.

Verhoogd visceraal vet

Visceraal vet (buikvet) is het vet dat zich om de organen bevindt. Wanneer deze verhoogd is zorgt dit voor verschillende verstoringen in het lichaam, zoals de stofwisseling en hormoonhuishouding. Dit komt omdat buikvet adipocytokines afstoot en wanneer deze hoger zijn dan normaal zorgt dit voor ontstekingen. Uit eindelijk heeft dit een relatie met het metabool syndroom en de insuline huishouding, wat tot insuline resistentie leidt (diabetes type 2). Met behulp van het koolhydraatarm dieet doorbreken wij de insuline productie en zorgen ervoor dat het lichaam vet gebruikt als energiebron, wat uiteindelijk leidt tot een lagere bloedsuikerspiegel en betere hormoonspiegel. Met behulp van onze BIA (bio-impedance weegschaal) kunnen wij het visceraal vet analyseren.

Koolhydraatarm of ketogeen voedingsadvies bij

Diabetes type 2

Afhankelijk van uw type (type 1 of 2 diabetes), uw voedingspatroon en uw medicatie kunnen wij een passend advies maken. Bij type 2 diabeten is er spraken van insulineresistentie waardoor suikers niet goed worden opgenomen en sneller omgezet worden in lichaamsvet. Met een koolhydraatarm of ketogeen dieet doorbreken wij deze vicieuze cirkel.

Hoog cholesterol

Lang is er gedacht dat voedingsvetten altijd een verhoging gaven van het cholesterol en ook eieren zouden hier een negatieve rol in spelen. Bij cliënten die wij behandelen met een koolhydraatarm dieet zien wij bij bijna allemaal het cholesterol dalen, puur door suikers uit de voeding te minderen.

Verhoogd visceraal vet

Visceraal vet (buikvet) is het vet dat zich om de organen bevindt. Wanneer deze verhoogd is zorgt dit voor verschillende verstoringen in het lichaam, zoals de stofwisseling en hormoonhuishouding. Dit komt omdat buikvet adipocytokines afstoot en wanneer deze hoger zijn dan normaal zorgt dit voor ontstekingen, wat leidt tot diabetes type 2.

Overgewicht

Bij gewichtstoename is er sprake van een scheve verhouding in de energiebalans. Dit kan omdat er onbedoeld teveel wordt gegeten, maar ook omdat de voedingsmiddelen die worden gegeten niet effectief worden gebruikt als energie in het lichaam. Een vermindering van gewicht bij overgewicht gaat bijna altijd gepaard met een verbetering van de gezondheid, zoals slaapapneu.


Waarom worden suikers makkelijk
omgezet in lichaamsvet
Waarom suikers makkelijk worden omgezet in lichaamsvet 

Koolhydraatarme recepten

Voor ons moet een leefstijl verandering geen dieet zijn. Mede daarom hebben wij ook meegedacht in het bereiden van voedingsmiddelen die al langer bekend zijn bij koolhydraatbeperking. Wanneer dit goed wordt bereid kan het als een uitstekende vervanging zijn voor een koolhydraatrijk product.

 
 

Koolhydraatarme recepten

Voor ons moet een leefstijl verandering geen dieet zijn. Mede daarom hebben wij ook meegedacht in het bereiden van voedingsmiddelen die al langer bekend zijn bij koolhydraatbeperking. Wanneer dit goed wordt bereid kan het als een uitstekende vervanging zijn voor een koolhydraatrijk product.

 

Veel diëten beloven veel gewichtsverlies in korte tijd wat vaak resulteert in eentonige voeding die niet lang vol te houden is.

Call Now ButtonNeem contact op