Algemeen

1Wat wordt er vergoed?
3 uur per jaar vanuit de basisverzekering. Houdt hierbij wel rekening met uw eigen risico, deze wordt eerst aangesproken. Buiten de 3 uur kunt u mogelijk via uw aanvullende verzekering worden vergoed. Hoeveel uur er uit uw aanvullende verzekering wordt vergoed kunt u terug vinden in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar.
2Geen eigen risico
Als u in de ketenzorg zit voor diabetes, COPD of cardiovasculaire aandoeningen dan betaalt u geen eigen risico. Ook voor kinderen onder de 18 jaar geldt dit.
3Wat houdt het eerste consult in?
De reden/verwijzing staat centraal. Aan de hand hiervan gaan wij de voeding bespreken en deze uiteindelijk met advies aanpassen. U krijgt altijd een voorbeelddagmenu mee waarin persoonlijk advies is beschreven. Afhankelijk van het advies krijgt u extra informatie mee over het dieet. Het eerste consult duurt 60 minuten.
4Is het dieetadvies belasting aftrekbaar?
Ja, verschillende diëten zijn aftrekbaar voor de belastingdienst, zoals lactose-intolerantie, FODMaP-verlaagd dieet, etc.. Dit overzicht staat op de website van de belastingdienst onder dieetbevestiging. Dit kan worden ondertekend door de behandelend arts of diëtist.

Koolhydraatbeperking

1Waarom worden koolhydraten omgezet in vet?
Stel u eet een broodmaaltijd of bord aardappelen met veel koolhydraten en weinig vet. Koolhydraten worden snel vanuit het maag-darm-stelsel als glucose (suiker) opgenomen in de bloedbaan, waarna de glucoseconcentratie in uw bloed (bloedsuikerspiegel) zal stijgen. Vervolgens zal uw alvleesklier (mits u geen type I diabetes heeft) insuline aanmaken om de glucoseconcentratie in uw bloed weer te normaliseren. Wanneer u niet meer koolhydraten kan gebruiken of opslaan dan gaat de lever de “overtollige” koolhydraten omzetten in vet om het lichaamsvetvoorraad aan te vullen. Vroeger in de oertijd was dit bedoeld voor een hongerperiode te overleven en werd het vet ook weer afgebroken in een periode van minder eten.

Op onze voedingsadvies pagina hebben wij met afbeeldingen en korte tekst het proces uitgelegd.
2Waarom is suiker verslavend?
Suiker komt binnen via de mond. De smaakpapillen herkennen de zoete smaak en zenden een signaal naar de hersenen. Hierdoor wordt er dopamine aangemaakt, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor geluksgevoel, seksualiteit, een goed immuunsysteem en zenuwstelsel. Dopamine is nodig en wordt automatisch aangemaakt. Het geeft een euforische "kick". Als er echter vaak en veel suiker wordt genuttigd (denk aan frisdranken, vruchtensappen, snoep, koek en suikertoevoegingen) zal deze kick steeds minder hoog worden. Dit kan een uiteindelijk laag dopamine niveau geven wat een vervelend gevoel kan veroorzaken.

Een mens wil dan automatisch meer, dit kan door weer suiker te nuttigen. Het effect is echter van korte termijn en zal nooit meer zo sterk zijn als in het begin. De vraag naar meer suiker neemt dan toe!
3Wat is de glycemische index?
Dit is een index die aangeeft hoe snel de suikers in een bepaald voedingsproduct op de nuchtere maag wordt opgenomen in het bloed. Dit wordt aangegeven op een schaal van 0 tot 100. Hierin betekend 0 de suikers in het product niet of heel langzaam worden opgenomen en 100 dat de suikers in het product heel snel in het bloed worden opgenomen. De glycemische index wordt gebruikt om invloed en inzicht te krijgen op de bloedsuikerspiegel in uw lichaam.

Echter is er een groot nadeel van de glycemische index, namelijk: het geeft weer wat één los product op een nuchtere maag voor invloed heeft op de bloedsuiker spiegel. In de meeste gevallen eet u een combinatie van producten, waardoor de glycemische index niet meer accuraat is. Bijvoorbeeld als ontbijt yoghurt met noten en honing, een spaghetti met gehakt of patat met mayonaise. Vetten en vezels hebben invloed op de snelheid waarop een product wordt verteerd en opgenomen.

De glycemische index wordt vaak gebruikt bij personen met diabetes, een overzicht van producten zijn te vinden op de site van het Diabetes Fonds: Glycemische index.
4Wat is ketose?
Ketose is een metabool proces in het lichaam waarbij er een hoge concentratie aan ketonen in het bloed bevindt. Deze ketonen zijn een energieproduct voor het lichaam als er geen koolhydraten meer tot beschikking zijn. Op deze manier gaat het lichaam vet verbranden om het lichaam te voorzien van energie.
5Wanneer gaat mijn lichaam meer vet verbranden?
Het lichaam en met name de hersenen kunnen niet van het ene moment op het andere overschakelen van de (glucose) suikerverbranding naar de vetverbranding. Het kost uw lichaam ongeveer twee a drie weken om bepaalde eiwitten aan te maken die water-oplosbare vetlichaampjes (ketonen) vanuit uw bloed naar de hersenen kunnen brengen om die van energie te voorzien. Tijdens deze omschakelperiode van glucoseverbranding naar vetverbranding is het niet ongebruikelijk dat mensen zich wat vermoeider voelen dan normaal.
6Gaat het cholesterol niet omhoog door een hoog-vet dieet?
Ondanks dat wetenschappelijk onderzoek in studies met enorm veel proefpersonen heeft laten zien dat er geen relatie is tussen de hoeveelheid verzadigd vet dat gegeten wordt en het risico op hart- en vaatziekten en overlijden, leren we nog steeds dat verzadigd vet slecht is waardoor we bang zijn voor bepaalde producten zoals kaas. Helaas want kaas is een heerlijk en ontzettend gezond! Mensen zijn bang voor een stijging van het cholesterol in hun bloed als ze veel vet eten. De waarheid over cholesterol en vetten in uw bloedbaan ligt genuanceerde dan bepaalde reclames ons laten geloven. Met name triglyceride is een ‘slecht’ vet en de waarde hiervan daalt over het algemeen sterk met een laag-koolhydraat/hoog-vet dieet. LDL is een slecht vet. Bij LDL gaat het echter niet om de hoeveelheid LDL-cholesterol in uw bloed, maar het aantal LDL-deeltjes! Een hoog aantal LDL-deeltjes verhoogd het risico op hart- en vaatziekten. Helaas meten artsen in Nederland vrijwel altijd de hoeveelheid LDL-cholesterol en niet het aantal LDL-deeltjes.

Vraag daarom aan uw arts om het Apo-B (een maat voor het aantal LDL-deeltjes) in uw bloed te meten in plaats van het LDL-cholesterol. Waarom het totale cholesterol in uw bloed nog steeds wordt bepaald is voor ons volstrekt onduidelijk, het zegt helemaal niets over uw risico op hart- en vaatziekten en het bepalen ervan is regelrechte geldverspilling.
7Hoeveel fruit is dagelijks nodig?
Het voedingscentrum adviseert om minimaal 2 porties fruit van elk 100 gram per dag te eten. Dit is een goed advies om aan de behoefte van vitaminen, mineralen en vezels te voldoen. Om de koolhydraten te beperken kan fruit worden vervangen door groenten om nog steeds aan deze behoefte te voldoen.
8Hoelang moet/mag ik dit dieet volhouden?
Wij noemen het koolhydraatarm dieet ook wel een leefstijl, omdat het dieet ook kan worden gebruikt om op gewicht te blijven of aan te komen. Er zijn geen beperkingen om deze leefstijl voort te zetten. Wat vooral belangrijk is: wat voelt goed? Heeft u uw doelstelling bereikt?

Als u diabetes type 2 heeft, dan kan deze leefstijl voorkomen dat u in de toekomst moet overstappen op het spuiten van insuline in plaats van alleen orale tabletten.
9Hoe weet ik of het koolhydraatarm dieet goed voor mij is?
Ieder gezond persoon kan het koolhydraatarm dieet toepassen. Heeft een chronische ziekte of aandoening? Dan kan de diëtist bekijken of het koolhydraatarm dieet geschikt is. Op onze pagina voedingsadvies laten wij zien waarbij wij het dieet o.a. inzetten. Zoals diabetes type 2, hoog cholesterol, slaapapneu en natuurlijk overgewicht.
10Ik gebruik medicatie voor diabetes, mag ik dit dieet wel gebruiken?
Al onze voedingsadviezen voor diabetes patiënten worden besproken met uw huisarts, diabetesverpleegkundige of uw internist. Wij raden het af om dit dieet zonder begeleiding van een diëtist of arts toe te passen.
11Is mijn arts of internist het eens met het koolhydraatarm dieet?
Wij hebben contact met veel specialisten, huisartsen en collega paramedici. Ons voedingsadvies is gebaseerd op goed uitgevoerde studies en wij kunnen dit ook onderbouwen en verantwoorden. Mocht uw huisarts, specialist of internist vragen hebben of sceptisch zijn? Dan nemen wij graag contact met hen op en beantwoorden hun vragen. Zodat u met een goed gevoel bij ons terecht kan!

Prikkelbare Darm Syndroom

1Hoe weet u of u Prikkelbare Darm Syndroom heeft?
Prikkelbare Darm Syndroom is een diagnose die wordt gesteld door een huisarts of internist. De diagnose wordt gesteld alleen als er geen structurele of biochemische verklaring voor de symptomen is te vinden. Oftewel ze weten niet wat er aan de hand is.

Heeft u nog geen diagnose maar heeft klachten die langer dan 6 maanden en dagelijks of wekelijks zijn? Dan kan het zijn dat u Prikkelbare Darm Syndroom heeft. Klachten zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen, winderigheid, constipatie of diarree. PDS komt ongeveer twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.
2Ik heb wel de klachten maar geen diagnose van de huisarts kan ik dan bij jullie terecht?
Ja, want in de meeste gevallen zijn de klachten zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen, winderigheid, constipatie of diarree voedingsgerelateerd.

Wanneer de klachten niet verminderen na het voedingsadvies dan adviseren wij altijd contact op te nemen met uw huisarts.
3Wat zijn oorzaken van PDS?
Er zijn verschillende oorzaken van PDS; genetisch zoals een lactose-intolerantie, fysiologisch een langere dikke darm of vertraagde darmwerking, maar ook externe invloeden zoals antibiotica, maagzuurremmer, antidepressiva en nog veel meer medicatie. Psychische factoren spelen ook een rol, stress, slaap, ritme, maar ook het kauwgedrag; kauw je voldoende, eet je snel?
4Wat is het FODMaP dieet?
FODMaP is een afkorting en staat voor: fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen.

FODMaP’s zijn kleine koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm te rechtkomen. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën. Deze bacteriën fermenteren (=opeten) vervolgens snel en in zeer grote hoeveelheden de FODMaP’s. Hierbij komt gas vrij waardoor symptomen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid ontstaan. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm. Door producten met veel FODMaP’s in de voeding te beperken komen er minder van deze moleculen in de dikke darm. Niet iedereen is even gevoelig bron.
5Is het FODMaP dieet de enige oplossing?
Nee, het FODMap dieet is één van de mogelijke dieetadviezen voor Prikkelbare Darm Syndroom. In de praktijk zien wij dat dit niet altijd effect heeft, daarnaast is het een vrij streng dieet waardoor wij altijd eerst kijken naar de wensen en mogelijkheden van u om dit dieet te gaan volgen.
6Wanneer zullen de klachten afnemen?
Ons advies: na twee weken volgen van het dieetadvies moeten de klachten zijn afgenomen of weg zijn. Als dit niet is wordt er een ander dieetadvies opgesteld.
7Hoe lang duurt het voor dat ik klachten vrij ben?
Dit ligt aan het lichaam/oorzaak, het kan soms al na een week maar kan ook weken duren. Soms moeten er meerdere dieetadviezen worden geprobeerd om het gewenste resultaat te behalen.
8Wanneer wordt een eliminatiedieet toegepast?
Pas wanneer alle andere opties geen uitwerking hebben en er verdenkingen zijn dat dit een effectieve bijdrage gaat leveren voor klachtenvermindering dan kiezen wij voor een eliminatiedieet.
9Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken bij PDS?
Er zijn veel hulpmiddelen op de markt verkrijgbaar, ons advies is eerst een gesprek met ons aan te gaan om te bepalen in welke volgorde we bepaalde diëten of hulpmiddelen gaan gebruiken. Met name het simultaan gebruik van middelen en diëten raden wij ten zeerste af, dit levert alleen maar ruis en weinig duidelijkheid. Alles stap voor stap.
10Kan ik een allergietest laten doen bij de praktijk?
Nee deze bieden wij niet aan. Hiervoor verwijzen wij altijd naar de huisarts.
11Zijn de allergie- of intolerantietesten online betrouwbaar?
Wij stellen dat deze niet adequaat en accuraat zijn, de testmethodiek is voldoet niet. Laat een test afnemen bij de huisarts of ziekenhuis, deze zijn wel betrouwbaar.

Kinderen

1Vergoeding
Bij kinderdiëtetiek geldt er geen eigen risico voor de behandelingen. Dit geldt tot een leeftijd van 18 jaar.
2Vanaf welke leeftijd kunnen wij bij de praktijk terecht?
Wij behandelen kinderen vanaf 1 jaar.
3Kan het FODMaP-dieet bij kinderen?
- Ja dat kan gewoon. Recentelijk onderzoek laat de voordelen zien van het dieet bij darmklachten en ook de veiligheid. Juist op jonge leeftijd is het belangrijk om voldoende energie te hebben om te groeien en ontwikkelen.
4Wat moet ik doen als mijn kind buikpijn heeft?
Ons eerste advies bij kinderen is dit te bespreken met de huisarts. Na de controle kan het zijn dat de huisarts adviseert om een afspraak te maken bij de diëtist.
5Is een koolhydraatbeperking of ketogeendieet geschikt voor kinderen?
Het beperken van de koolhydraten kan ook bij kinderen worden toegepast, natuurlijk kijken wij altijd naar het totaal beeld zoals groei, activiteit en behoefte. In veel gevallen zien wij geen reden om de koolhydraat sterk te beperken. Ketogeendieet adviseren wij niet bij kinderen die nog in de groei zijn, behalve als er een specifieke medisch indicatie is.
6Kan ik een allergietest laten doen bij de praktijk?
Nee deze bieden wij niet aan. Hiervoor verwijzen wij altijd naar de huisarts.
7Zijn de allergie- of intolerantietesten online betrouwbaar?
Wij stellen dat deze niet adequaat en accuraat zijn, de testmethodiek voldoet niet. Laat een test afnemen bij de huisarts of ziekenhuis, deze zijn wel betrouwbaar.
8Zijn zoetstoffen toegestaan voor kinderen?
Ja, maar wel met mate. Er is nog te weinig bekend over de langdurige gevolgen van het gebruik van zoetstoffen. Af en toe een glas suikervrije limonade is geen probleem. Wij adviseren altijd het drinken van water, thee als basis, aangevuld met zuivel of plantaardige dranken.
9Kan een kind over een allergie heen groeien?
Ja, maar allergieën kunnen ook terugkomen. We zien dat personen die allergieën hebben, in hun levensloop verschillende momenten hebben waarbij er een reactie ontstaat op sommige producten.
10Werken jullie samen met andere partijen voor de begeleiding van kinderen?
Ja, samen met IkBenIkDoe in Beuningen, psychotherapeute Babs de Wit en Integratief Kinder-, Jongeren- en Gezinstherapeut & coach Veronique Derksen in Nijmegen.