Pepermuntolie – hoe effectief is het?
20 januari 2022TastyBasics reep – choco en noten
10 februari 2022In het nieuws
Iedereen heeft wel eens een flinke suikerdip, ook wel hypo genoemd, ervaren. Het gevoel dat je benen het begeven, je gaat zweten en trillende handen. Sommige mensen vallen zelfs flauw. Een nare ervaring die bij personen met diabetes type 1 en soms type 2 gevaarlijk kan zijn als dit niet op tijd wordt opgelost. Onderzoekers hebben onlangs gekeken naar het effect van een hypo op de dagelijkse calorie-inname. Wat zijn de gevolgen op het gewicht?
Bloedsuikerspiegel
Voeding heeft een groot effect op onze lichamelijke en psychische gezondheid. Met al het gemaksvoedsel en junkfood dat er te krijgen is tegenwoordig, maken mensen vaker minder gezonde keuzes. Wanneer voeding weinig vezels en eiwitten bevat, maar wel veel snelle koolhydraten zoals witbrood, snoep, donuts, frisdrank heeft dit grote gevolgen voor de bloedsuikerspiegel. De effecten hiervan worden gemeten via de glycemische index, waarbij de snelheid van de stijging van de bloedsuikerspiegel wordt gekoppeld aan voedingsproducten. Zo hebben fruit en volkorenbrood een lagere glycemische index dan snoep en witbrood, dit komt omdat de suikers minder snel worden opgenomen door vezels en soort koolhydraten. Wanneer iemand dagelijks veel producten eet met een hoge glycemische index zal hij/zij meer schommelingen ervaren in zijn bloedsuikerspiegel en is de kans op een hypo veel groter.
Wat is er onderzocht
Onderzoekers van het PREDICT onderzoek waren bezig met een studie naar bloedsuiker stijging en daling na het eten van een voedingsproduct met verschillende samenstellingen. Als ontbijt muffins met dezelfde hoeveelheid calorieën, maar variërend in samenstelling van koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels. De metingen waren verricht maar na afloop viel er iets opvallends op in de metingen. Personen die een flinke suikerdip ervaarde 2-4 uur na het ontbijt hadden na deze dip 9% meer honger, gingen sneller hun volgende maaltijd eten dan de andere deelnemers en aten gemiddeld 300 calorieën extra over de gehele dag dan de andere deelnemers. ZIj benadrukte het belang van een bloedsuikerspiegel met weinig pieken en dalen. Wanneer deze niet goed is levert dit een extra hongergevoel en een hogere calorie-inname en dat is eigenlijk heel jammer, want dit kan wel voor 10 kg gewichtstoename zorgen in één jaar!
Hoe gaan wij hier mee om?
Wij adviseren iedereen om zo vaak mogelijk gezonde keuzes te maken en niet hele grote hoeveelheden koolhydraten te eten in één maaltijd, waardoor je meer energie ervaart en beter de dag door komt zonder te veel schommelingen in de bloedsuiker. Hierbij enkele gemakkelijke tips:
Vezels
Kies vaker voor volkorenproducten, noten, fruit, groente en zaden. De vezels vertragen de opname van suikers. Daarnaast binden zij zich ook aan vetten waardoor het cholesterol daalt en zorgt het voor meer verzadiging tijdens het eten en de volgende dag. Hierdoor eet je op de lange termijn minder.
Koolhydraten
Eet minder koolhydraten in een maaltijd. Grote hoeveelheid koolhydraten kunnen een flinke bloedsuiker stijging geven en mogelijk ook een opvolgende daling. Een maaltijd met 4 sneetjes bruinbrood kan gemakkelijk vervangen worden voor 2 sneetjes volkorenbrood met één handje nootjes, schaaltje kwark, gekookt ei en/of rauwkost. Hierdoor zijn de calorieën hetzelfde maar de hoeveelheid koolhydraten gehalveerd.
Bron: