Koekjes voor je baby?
19 januari 2021Wat is een lactose-intolerantie?
19 april 2021Vanuit onze cliënten
Wij krijgen vaak de vraag waarom wij koolhydraatbeperking een leefstijl noemen, terwijl andere het weer een dieet noemen.
Wat is koolhydraatbeperking?
Met een koolhydraatbeperking beperk je het aantal koolhydraten dat je eet. Er zijn verschillende vormen: koolhydraatbeperking, koolhydraatbeperkt of arm en ketogeen dieet. Het verschil zit in de totale hoeveelheid koolhydraten dat je aanhoudt. Koolhydraatbeperking is al van toepassing als je minder dan de richtlijn Gezonde Voeding van 40 En% (40% van totale energie inname) eet, dus in theorie is 39 En% al een koolhydraatbeperking. Koolhydraatbeperkt of arm gaat vaak om gemiddeld 50-120 gram koolhydraten per dag. Ketogeen is onder de 40-50 gram koolhydraten per dag.
Wanneer is het koolhydraatbeperking een leefstijl i.p.v. dieet?
Ten eerste betekent leefstijl en dieet hetzelfde, het woord dieet komt uit het Grieks en staat voor “manier van leven”. Tegenwoordig houden wij het toch meestal aan dat een dieet iets is als je gewicht wilt verliezen, daarom klinkt vegetarische leefstijl wat beter dan vegetarisch dieet. Als we dit concept aanhouden dan kun je zeggen dan koolhydraatbeperking een leefstijl is en niet een dieet, en waarom? Wij beperken de koolhydraten met ons advies, maar daarentegen is het ook een vetrijk dieet waarmee bijna alle koolhydraten worden gecompenseerd met energie uit vetten. Wanneer je dit niet doet wordt het een dieet en ook kans op complicaties groot.
Maar waarom val je dan af bij een koolhydraatbeperkte leefstijl?
Met name bij de ketogene vorm is dit resultaat bijna altijd zo, dit komt omdat je ten eerste 1-2 liter aan vocht verliest dat normaliter opgeslagen is met de koolhydraatvoorraad in je spieren en lever. Daarnaast zorgt een beperking van koolhydraten voor een verandering in hormoonhuishouding, het voorkomt productie van insuline en geeft ruimte voor verzadigende hormoon van de maag leptine. Hierdoor krijg je sneller een vol gevoel en heb je minder snel een hongergevoel waardoor je minder eet. Heel simpel gezegd noemen we dit een indirecte caloriebeperking, want het advies is niet beperken van calorieën maar heeft wel dat gevolg door de mechaniek.
Koolhydraatbeperking is daarom ook geen vrijpas om onbeperkt te eten!
Met name producten zonder koolhydraten zoals kaas, worst of boter zijn wel calorierijk. Het blijft toch ook opletten hoeveel je op een dag eet, maar in veel gevallen gaat dit vanzelf door de natuurlijke mechaniek van koolhydraatbeperking. Natuurlijk zoals veel van onze cliënten weten kan het zijn dat je niet meer afvalt en toch resultaat wil. Dan gaan wij altijd naast de koolhydraatbeperking kijken naar de totale energie inname. Wat meestal leidt tot het advies om vetinname te verminderen, met name bij de tussendoortjes.
Kan je dan ook aankomen met koolhydraatbeperking?
Het is gemakkelijk om op gewicht te blijven als je langere tijd koolhydraatbeperking toepast, je kunt zelfs aankomen door deze leefstijl. Alleen is het een stuk lastiger dan andere energieverrijkte diëten omdat je snel verzadigd en weinig honger hebt. Om aan te komen raden wij vrijwel altijd het tegenovergestelde aan, namelijk koolhydraat en vetrijk.