Knolselderij Frietjes
31 augustus 2020De zin en onzin van zoetstoffen
17 september 2020In het nieuws
Het RIVM doet in samenwerking met Maag Lever Darm Stichting onderzoek naar buikproblemen en darmklachten. Recentelijk onderzoek laat zien dat 21% van de Nederlandse bevolking darmklachten heeft. In 2017 waren er naar schatting ruim 3,7 miljoen personen met een MDL-aandoening bekend bij de huisarts, daarvan was 62% (2,3 miljoen) zonder onderliggende ziekte maar PDS-gerelateerd. Volgens de Maag Lever Darm Stichting durven mensen niet te praten over hun problemen, zoals angst voor het gemis van een toilet.
Toilet angst
Cliënten worden vaker geconfronteerd met vervelende klachten zo ook angsten bij buikproblemen. Met name toilet gang, zo zijn er cliënten met colitis ulcerosa die soms wel 30 keer naar het toilet moeten en constant alert zijn op de aanwezigheid van een toilet als zij de deur uit gaan. In 62% zijn de buikklachten niet ernstig en zonder een onderliggende ziekte, dan wordt de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom gebruikt. Ook bij deze doelgroep komen vergelijkbare klachten voor, waarbij de psychische invloeden zoals angsten en vermoeidheid veel invloed hebben op hun leven.
Wacht niet met je klachten
In het artikel spreekt ook Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting, en vertelt over het belang van het serieus nemen van spijsverteringsklachten. De spijsvertering is van levensbelang zegt ze, het draagt bij aan een goed afweersysteem, energie en opname van voedingsstoffen. Er is veel aandacht voor hart- en vaatziektes en diabetes type 2, maar ook de spijsvertering is van levensbelang, darmklachten hebben veel impact op het leven. Het begint eigenlijk allemaal met de spijsvertering.
Ons advies
Ons advies is simpel, praat over je klachten en wacht te niet te lang. Neem contact op met je huisarts en overleg wat het beste is om te doen. In veel gevallen kan voedingsadvies voldoende zijn dan zijn wij als gespecialiseerd diëtist geschikt te helpen. Lees meer over onze aanpak en tools.
Bron: RIVM