Hoe (on)gezond is koffie nu daadwerkelijk?
1 mei 2021Slimpie 0% waterijsjes
18 oktober 2021In het nieuws
Iedereen is wel bekend met verhalen op kinderfeestjes, dat de kinderen hyperactief worden van alle suiker die ze hebben gegeten. Ook bij een dip in de namiddag of zelfs het maken van tentamens wordt gebruik van maakt van snelle suikers om te beter te presteren. Onderzoekers waren benieuwd naar het effect van suiker en of dit daadwerkelijk een ‘sugar rush’ geeft.
Het onderzoek
Gebaseerd op 31 studies over verschillende landen met 1300 volwassen, gaven een duidelijk beeld over de relatie van suiker met energie, emotie, alertheid en vermoeidheid.
De onderzoekers vonden dat:
- suikerconsumptie heeft vrijwel geen effect op de stemming, ongeacht hoeveel suiker wordt geconsumeerd en of mensen zich na inname bezighouden met veeleisende activiteiten.
- mensen die suiker consumeerden, voelden zich vermoeider en minder alert dan degenen die dat niet hadden gedaan.
- het idee van een ‘sugar rush’ is een mythe zonder enige waarheid.
Wat vinden wij ervan?
Leuk onderzoek met een mooie uitkomst. Wij zien dit ook in de praktijk terug bij koolhydraatbeperking. Zij die hun koolhydraten beperken uit de voeding merken op dat ze stabielere emoties, energieniveau en concentratie hebben. Natuurlijk is een sportprestatie wel anders, hierbij kan het wel de effectiviteit van de prestatie verbeteren, maar dan praten we echt over topsport.
Wij raden dan ook aan om snelle suikers zoveel mogelijk te mijden, met name bij een dip waarbij de vraag om dopamine (gelukshormoon) hoog is om de suikerspiegel te corrigeren. Als je die behoefte gaat voeden wordt de behoefte volgende keer alleen maar sterker.
Bron: University of Warwick