Voedingsadvies

Diëtistenpraktijk Nijmegen bestaat uit twee diëtisten met kennis van zaken!

Wat doen wij?

Wij behandelen een breed scala aan ziektebeelden en dus niet alleen overgewicht. Denk hierbij ook aan diabetes, coeliakie, lactose-intolerantie, prikkelbaar darm syndroom, ondergewicht, jicht, COPD, slaapapneu, hart- en vaatziekten, hoog cholesterol, maag- darm- en leverklachten en neurologische aandoeningen.

Wetenschappelijk

Een gezond dieet moet voldoen aan verschillende eisen, waaronder goedkeuring vanuit de wetenschap. Wij werken actief met de laatste literatuur en zorgen ook dat deze kennis wordt vertaald in de behandeling van u.

Onderzoek

Wat doen wij?

Wij behandelen een breed scala aan ziektebeelden en dus niet alleen overgewicht. Denk hierbij ook aan diabetes, coeliakie, lactose-intolerantie, ondergewicht, jicht, COPD, slaapapneu, hart- en vaatziekten, hoog cholesterol, maag- darm- en leverklachten en neurologische aandoeningen.

Wetenschappelijk

Een gezond dieet moet voldoen aan verschillende eisen, waaronder goedkeuring vanuit de wetenschap. Wij werken actief met de laatste literatuur en zorgen ook dat deze kennis wordt vertaald in de behandeling van u.


Koolhydraatarm voedingsadvies bij...

Diabetes

Veel diabeten worden zwaarder door het gebruik van insuline. Dit is een vetopslaand hormoon wat in eigen lichaam wordt gemaakt maar ook als medicatie kan worden gespoten. Afhankelijk van uw type (type 1 of 2 diabetes), uw voedingspatroon en uw medicatie kunnen wij een passend advies maken. Bij type 2 diabeten zien we veel gewichtstoename terwijl patiënten vet-armer gaan eten. Veel hebben last van insulineresistentie waardoor ze suikers sneller omzetten in lichaamsvet en hierdoor zwaarder worden. Het lichaam heeft hierdoor meer insuline nodig om de hoeveelheden suiker weg te spuiten en dit zorgt vaak voor een vicieuze cirkel. Wij doorbreken dit met een koolhydraat-beperking, d.m.v. het koolhydraatarm dieet.

Cholesterol

Lang is er gedacht dat voedingsvetten altijd een verhoging gaven van het cholesterol en ook eieren zouden hier een negatieve rol in spelen. Waar teveel verzadigd vet dit nog wel kan doen in combinatie met teveel calorieën in de voeding, laat de wetenschap zien dat een hoge inname van snelle koolhydraten en suikers meer risico's geeft op een verhoogd cholesterol gehalte. Bij cliënten die wij behandelen met een koolhydraatarm dieet zien wij het cholesterol dalen, puur door suikers uit de voeding te minderen. Om dit te mogen uitvoeren hebben wij eigen wetenschappelijk onderzoek gedaan, wat duidelijk de link tussen voedingsinname en het cholesterol laat zien. Triglyceriden (vetdeeltjes in het bloed) hebben ook een directe link met de suikerinname.

Slaapapneu

Slaapapneu is een stoornis die wordt gekenmerkt door een vermindering of pauze van de ademhaling (luchtstroom) tijdens de slaap. Vaak is er sprake van overgewicht en kan een vermindering van gewicht de klachten verminderen. Tijdens zulke ademstops produceren de hersenen adrenaline, waardoor u wakker schrikt. Adrenaline verstoord het hormoon balans in het lichaam, waardoor u minder lekker in u vel zit en slechtere eetgewoontes creeërt.

Overgewicht

Bij overgewicht is er vaak sprake van een scheve verhouding in de energiebalans. Dit kan omdat er onbedoeld teveel wordt gegeten, maar ook omdat de voedingsmiddelen die worden gegeten niet effectief worden gebruikt als energie in het lichaam. Het is afhankelijk van uw huidige eetpatroon en hoe uw lichaam in elkaar zit. Wij kunnen u hierbij helpen om dit te verminderen d.m.v. het koolhydraatarm dieet. Een vermindering van gewicht bij overgewicht gaat bijna altijd gepaard met een verbetering van de gezondheid.

Koolhydraatarm voedingsadvies bij:

Diabetes

Afhankelijk van uw type (type 1 of 2 diabetes), uw voedingspatroon en uw medicatie kunnen wij een passend advies maken. Bij type 2 diabeten is er spraken van insulineresistentie waardoor suikers niet goed kunnen worden opgenomen en worden sneller omzetten in lichaamsvet. Met een koolhydraatarm dieet doorbreken wij deze vicieuze cirkel.

Cholesterol

Lang is er gedacht dat voedingsvetten altijd een verhoging gaven van het cholesterol en ook eieren zouden hier een negatieve rol in spelen. Bij cliënten die wij behandelen met een koolhydraatarm dieet zien wij bij bijna allemaal het cholesterol dalen, puur door suikers uit de voeding te minderen.

Slaapapneu

Slaapapneu is een stoornis die wordt gekenmerkt door een vermindering of pauze van de ademhaling (luchtstroom) tijdens de slaap. Vaak is er sprake van overgewicht en kan een vermindering van gewicht de klachten verminderen.

Overgewicht

Bij overgewicht is er vaak sprake van een scheve verhouding in de energiebalans. Dit kan omdat er onbedoeld teveel wordt gegeten, maar ook omdat de voedingsmiddelen die worden gegeten niet effectief worden gebruikt als energie in het lichaam. Een vermindering van gewicht bij overgewicht gaat bijna altijd gepaard met een verbetering van de gezondheid.


Waarom worden suikers makkelijk
omgezet in lichaamsvetAdvies bij prikkelbaar darm syndroom (PBS)....

FODMaP

Het FODMaP-beperkt dieet (Fermenteerbare Oligosacchariden Dissacchariden Monosacchariden and Polyolen) is een therapie die wordt gebruikt bij klachten als gevolg van prikkelbaar darm syndroom met klachten zoals opgeblazen gevoel, buikpijn en verstoorde stoelgang obstipatie en/of diarree. Het FODMaP dieet werkt het effectiefst wanneer het streng wordt gevolgd. Als u klachtenvrij bent voegen wij in samenspraak met u producten toe, om te kijken van welke producten u wel of geen klachten krijgt. Gezien de FODMaP methode gericht zijn op suikers in de voeding zien wij vaak al positieve resultaten met een koolhydraatarm dieet. Is er een verwijzing voor het het FODMaP dieet vanuit een arts of specialist dan gaan wij ervoor zorgen dat u dit dieet op een prettige manier kan toepassen en we samen kunnen achterhalen welke voedingsstoffen de klachten veroorzaken.

Koolhydraatarm

Een koolhydraatbeperking kan ook worden ingezet bij prikkelbaar darm syndroom (PDS). Dit is niet hetzelfde als een laag-gluten of glutenvrij dieet. Bij het beperken van de koolhydraten worden er veel van de suikers die in het FODMaP-beperkt dieet zitten en producten zoals granen, melk en vruchtsoorten vermeden of drastisch verminderd, waarbij vaak voedsel overgevoeligheid heerst. Dit kan de klachten al voldoende doen verminderen en de ontlasting verbeteren.

Voedselintolerantie

Voedingsintolerantie oftewel voedselovergevoeligheid krijgt steeds meer aandacht in de wetenschap en onze maatschappij. Waarbij het eerst als mogelijk placebo werd gezien, zien wij nu steeds meer een scheidingslijn tussen voedselallergie en voedselintolerantie. Bij een voedselallergie wordt er een allergische reactie veroorzaakt waardoor er antistoffen (IgE's) worden aangemaakt door het lichaam. Deze zijn te meten in het bloed. Bij voedselintolerantie zijn deze niet aanwezig, terwijl er wel klachten zijn. Aangezien deze klachten niet overeen komen met de bloeduitslagen, kan dit ervoor zorgen dat de diagnose vaak niet wordt gesteld. Door het koolhydraatbeperkt dieet en/of FODMaP te volgen, kunnen de klachten worden verminderd of zelfs helemaal weg gaan.

Probiotica

Bij prikkelbaar darm syndroom kan probiotica ook een uitkomst bieden. Het darmbioom (darmbacteriën) is essentieel voor een goede vertering en opname van onze voeding, als deze is verstoord kan er een verminderde opname van voeding zijn, wat tekorten kan geven. Ook kunnen er klachten optreden zoals diarree, obstipatie of gasvorming. Door middel van probiotica kan de balans worden hersteld en kunnen voedingsstoffen weer beter worden opgenomen. Een graadmeter voor herstel is de kwaliteit van de ontlasting en vermindering van klachten. Wij adviseren en verkopen speciaal ontwikkelde probiotica van Winclove Probiotics.

Advies bij prikkelbaar darm syndroom (PBS)....

FODMaP

Het FODMaP-beperkt dieet (Fermenteerbare Oligosacchariden Dissacchariden Monosacchariden and Polyolen) is een therapie die wordt gebruikt bij klachten als gevolg van prikkelbaar darm syndroom met klachten zoals opgeblazen gevoel, buikpijn en verstoorde stoelgang obstipatie en/of diarree. Het FODMaP dieet werkt het effectiefst wanneer het streng wordt gevolgd. Als u klachtenvrij bent voegen wij in samenspraak met u producten toe, om te kijken van welke producten u wel of geen klachten krijgt.

Koolhydraatarm

Een koolhydraatbeperking kan ook worden ingezet bij prikkelbaar darm syndroom (PDS). Dit is niet hetzelfde als een laag-gluten of glutenvrij dieet. Bij het beperken van de koolhydraten worden er veel van de suikers die in het FODMaP-beperkt dieet zitten en producten zoals granen, melk en vruchtsoorten vermeden of drastisch verminderd, waarbij vaak voedsel overgevoeligheid heerst. Dit kan de klachten al voldoende doen verminderen en de ontlasting verbeteren.

Voedselovergevoeligheid

Voedingsintolerantie of -overgevoeligheid krijgt steeds meer aandacht in de wetenschap en onze maatschappij. Bij een voedselallergie wordt er een allergische reactie veroorzaakt waardoor er antistoffen (IgE's) worden aangemaakt door het lichaam. Bij voedselintolerantie zijn deze niet aanwezig, terwijl er wel klachten zijn. Om klachten te verminderen wordt er voeding bepaalde vermeden of dieet gevolgd zoals het FODMaP of koolhydraatarm dieet.

Probiotica

Bij prikkelbaar darm syndroom kan probiotica ook een uitkomst bieden. Het darmbioom (darmbacteriën) is essentieel voor een goede vertering en opname van onze voeding. Als deze is verstoord, kunnen er klachten optreden zoals diarree, obstipatie of gasvorming. Door middel van probiotica kan het darmbioom worden gesteld en de klachten verminderen. Een belangrijke graadmeter voor herstel is de kwaliteit van de ontlasting. Wij adviseren en verkopen speciaal ontwikkelde probiotica van Winclove Probiotics.

Veel diëten beloven veel gewichtsverlies in korte tijd wat vaak resulteert in eentonige voeding die niet lang vol te houden is.